Caudicaria

Navigeer

Caudicaria: een reconstructie

Direct naast de Nehalenniatempel valt een merkwaardig gevormde zeilboot op een sokkel op. Het is het schaalmodel (2021) van een antieke navis caudicaria (“ruwhouten schip”).

Handelaren in de Romeinse tijd (begin van onze jaartelling) maakten vaak gebruik van dit zeewaardige type vrachtvaarder. Het was een relatief breed vaartuig van twaalf tot veertien meter lengte met een kiel en een door luiken afsluitbaar ruim. Dit laatste was van groot belang om de lading droog op een zeilschip de Noordzee over te krijgen.

De caudicaria had een spriettuig, dat haar een grote wendbaarheid gaf bij het navigeren in smalle wateren, zoals de mondingen van Schelde en Theems. Het spriettuig heeft overigens nog tot in de twintigste eeuw navolging gevonden bij scheepsbouwers in Zuidwest-Nederland.

Schaalmodel

Dit schaalmodel hier is bedacht, gedocumenteerd en vervaardigd door de Colijnsplaatse beeldhouwer en scheepsontwerper Ludo van Well. Bij de bouw ervan hebben vrijwilligers uit het dorp geholpen. Het is met het oog op de duurzaamheid en de optimale zichtbaarheid voor het publiek uitgevoerd in moderne kunststof. De gebruikte schaal is de helft van de oorspronkelijke grootte van de caudicaria’s die rond 1800 jaar geleden in de haven van het Romeinse Ganuenta, in het zicht van de oorspronkelijke Nehalenniatempel, aanmeerden. De sokkel bestaat uit afgedankte meerpalen uit de Colijnsplaatse haven.

Als je van hieraf over het water in noordwestelijke richting tuurt, kijk je uit over de plaats waar deze antieke havenstad nog steeds onder de Oosterschelde en dikke lagen zand begraven ligt. Als je 25 meter diep kunt duiken en kunt graven, vind je daar vast ook nog wel het wrak van een echte caudicaria.

Zie ook:

De Nehalenniatempel

https://www.caudicaria.nl

Meer info over o.a. de Caudicaria vindt u ook bij 

http://www.gallerymaritime.nl

Bekijk de bezienswaardigheid op de kaart